Forskning inom digital och experimentell humaniora underlättas av ny webbplattform
![[Translate to English:] screenshot from huminfra.se main page](/fileadmin/_processed_/7/2/csm_Huminfra.se_screenshot_3fc1063342.png)
Forskningsinfrastrukturen Huminfra som leds av Humanistlaboratoriet vid Lunds universitet och finansieras av Vetenskapsrådet, tar nu fysisk form genom den webbaserade informationsplattformen huminfra.se. Webbplattformen sammanställer och länkar till befintliga digitala/e-vetenskapliga datasamlingar, verktyg, expertis och utbildningsmöjligheter utspridda över hela Sverige – resurser som den enskilde forskaren tidigare behövt lägga mycket tid på att identifiera och lära sig att använda.
- För många forskare kan det vara svårt att hitta utrustning, rätt material eller möjlighet till utbildning när det gäller nya forskningsmetoder. Huminfra kommer att underlätta för många att bedriva den forskning de vill med de metoder de vill – oavsett var de bor i Sverige, säger Marianne Gullberg, professor i psykolingvistik vid Lunds universitet och föreståndare för Huminfra och Lunds universitets Humanistlaboratorium.
Humaniora är mångfacetterat och forskare använder flera olika angreppssätt, metoder och tekniker. Det inkluderar allt från ögonrörelsemätning för att förstå skolbarns läsutveckling, till AI-baserad bildanalys för att studera hällristningar, laserskanning och datoranimation av arkeologiska fynd, tester av Chat GPT, och studier av medeltida kartor som kombineras med registerdata över befolkningsstatistik. Dessa nya angreppssätt kräver också nya metoder och expertis.
Konsortium av 12 lärosäten och organisationer
Huminfra är ett konsortium bestående av 12 lärosäten och organisationer i Sverige, eller noder, som de kallas inom infrastrukturen. Den betaversion av huminfra.se som sedan mitten av januari finns tillgänglig online innehåller till en början resurser från Lunds och Umeå universitet. Under våren kommer den att fyllas på med resterande noders resurser, och beräknas vara komplett till sommaren 2023. Samtidigt pågår arbetet med övriga verksamhetsdelar i infrastrukturen, så som utvecklandet av nya gemensamma, nationella utbildningar och förberedelser för ansökan om svenskt medlemskap i det europeiska konsortiet för kulturarvsdata, The Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities (DARIAH-EU).
- Huminfra ger svensk humaniora helt nya möjligheter att konkurrera och lämna avtryck internationellt genom att ge forskare i Sverige tillgång till både svenska och internationella verktyg och resurser. Det ger också utländska forskare nya utsikter att hitta unika svenska material och resurser – material om språk som bara talas i Sverige, svenskt kulturarv och så vidare, säger Marianne Gullberg.
Fakta
Huminfra är en svensk nationell infrastruktur som stödjer digital och experimentell forskning inom humaniora genom att på en gemensam plats synliggöra svenska material och forskningsverktyg samt utveckla nationella metodkurser. Huminfra leds av Humanistlaboratoriet vid Lunds universitet och inkluderar 12 lärosäten och organisationer.
De 12 noderna i konsortiet är:
1. Humanistlaboratoriet, Lunds universitet
2. Humlab, Umeå universitet
3. Digital humaniora, Linnéuniversitetet
4. Göteborgs forskningsinfrastruktur för digital humaniora, Göteborgs universitet
5. Språkbanken Text, Göteborgs universitet
6. Språkbanken Tal, Kungliga Tekniska Högskolan
7. Digital humanvetenskap, Stockholms universitet
8. KB-labb, Kungliga biblioteket
9. Riksarkivet
10. Centrum för digital humaniora, Uppsala universitet
11. Bibliotekshögskolan, Högskolan i Borås
12. Digitalt laborativt centrum, Högskolan i Halmstad
En betaversion av den webbaserade informationsplattformen finns på: www.huminfra.se
Huminfra finns även på Linkedin, Twitter och Instagram som @huminfra_sweden
Mer information
Marianne Gullberg, professor i psykolingvistik och föreståndare för Huminfra och Humanistlaboratoriet, Lunds universitet.
Tel. +46 (0)46 2220389
E-post: marianne.gullbergling.luse
Anna Blåder, kommunikatör för Huminfra vid Humanistlaboratoriet, Lunds universitet.
Tel. +46 (0)46 2223091
E-post: anna.bladerhumlab.luse